Met open groep jeugd wordt een zorginstelling bedoeld die zorg biedt in het kader van de Jeugdwet. Deze zorg wordt dus geboden aan jeugdigen (0-18 jaar, of ouder als zij onder de verlengde Jeugdwet vallen). Op een open groep jeugd worden jeugdigen 24/7 opgevangen die om wat voor redenen dan ook niet meer thuis kunnen wonen. Jonge kinderen (onder de 6 jaar) worden over het algemeen zoveel mogelijk opgevangen in gezinshuizen. Op een open groep jeugd worden dan ook doorgaans wat oudere kinderen (meestal vanaf een jaar of 9-10) geplaatst. Dat de groep open is, betekent dat er geen vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast en de kinderen (afhankelijk van de leeftijd en met goede afspraken) ook bepaalde vrijheden genieten. Ook is er over het algemeen geen sprake van een juridische maatregel en zijn de kinderen geen (groot) gevaar voor zichzelf of hun omgeving.
Als een open groep jeugd klant wordt van Zorgly, kan deze bij “mijn Zorgly” inloggen In het Zorgly systeem. Hier staat al het beleid dat een open groep jeugd nodig heeft om te voldoen aan wet- en regelgeving en de eisen van kwaliteitsnormen zoals ISO9001 of HKZ zorg en welzijn. De beleidsteksten zijn opgedeeld in een kwaliteitshandboek, personeelsproces en primair proces. De directie heeft toegang tot al het beleid en het personeel alleen tot het primair proces. Elk van de beleidsstukken is voorzien van handige formats die zijn te downloaden vlak onder de inhoudsopgave. Verder is er een kennisbank en gebruiksaanwijzing voor zowel directie als medewerkers. Door de gebruiksaanwijzing stap voor stap te volgen kan je als open groep jeugd eenvoudig het beleid implementeren en ben je helemaal klaar voor een audit of inspectie.
De beleidsteksten in Zorgly zijn geschreven door onze gedragswetenschapper met ervaring op de werkvloer op verschillende niveaus. Tevens is zij gecertificeerd intern auditor en heeft zij meerdere instellingen succesvol ondersteund in het behalen van hun kwaliteitscertificaat. Er is dus inhoudelijk en beleidstechnisch goed over het beleid nagedacht. Zo zijn er bepaalde methodieken verwerkt in het beleid die nuttig zijn voor op de open groep. Denk hierbij aan traumasensitief werken, maar ook aan bepaalde opvoedtechnieken en -tips. Je medewerkers ervaren hierdoor dat zij niet zelf het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, maar kunnen steunen op Zorgly. Ook staan er protocollen in het beleid voor situaties die in de praktijk voor kunnen komen. Denk hierbij aan agressie of vermissing. Medewerkers kunnen op zo’n moment terugvallen op een protocol uit Zorgly, dat in lijn is met wet- en regelgeving. Dit geeft houvast en rust op de groep.
Je kunt altijd een mail sturen via onze contact pagina. Suggesties met betrekking tot verbetering van het Zorgly systeem of beleid kun je als gebruiker aangeven middels een speciale button in het Zorgly systeem. Deze worden tijdens kwartaaloverleggen met de gebruikers opgepakt.